T-shirt kopen: waar let je op?


T-shirts zijn verkrijgbaar in talloze merken, kleuren, vormen, kwaliteiten en prijzen. Maar waar moet je op letten? Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen Classic, Regular en Slim Fit? Wij zetten het even op een rijtje.

1. Katoen, polyester of Triblend

T-shirts worden gemaakt in drie soorten materiaal: 100% katoen, een combinatie van katoen en polyester, en Triblend.

Triblend is een combinatie van katoen, polyester en rayon. Rayon is een (synthetische) vervanger voor zijde en zorgt ervoor dat een T-shirt extra zacht aanvoelt.

Wat betreft katoen wordt onderscheid gemaakt tussen ringgesponnen (in het Engels ‘ringspun’) en gekaart (‘carded’). Beide termen verwijzen naar het spinproces, waarbij ringgesponnen zorgt voor een wat zachtere, verfijnde stof dan het gekaarte proces.

Gekaart katoen is dan ook goedkoper dan ringgesponnen katoen.

Ringgesponnen katoen zorgt voor een beter en duurzamer draagcomfort dan gekaart katoen of een combinatie van katoen en polyester. Nadeel van 100% katoen is wel dat het heel makkelijk vocht opneemt, en daardoor minder geschikt is om in te sporten; vandaar dat de meeste sportkleding een combinatie van katoen en polyester is.

Een ander onderscheid is tussen gekamd en ongekamd katoen. Bij gekamd katoen worden de vezels op lengte geselecteerd waarbij korte vezels worden verwijderd. Dit verstevigt de stof, oneffenheden verdwijnen en voelt daardoor extra zacht aan.

Gekamd katoen is daardoor geschikt voor gevoelige(re) huidtypes.

2. Eén geheel of twee helften

Een T-shirt kan gemaakt worden uit één geheel of een voor- en achterkant. In het laatste geval worden beide delen op maat gemaakt en aan elkaar genaaid.

Een T-shirt met een zij-naad heeft een betere pasvorm en is ook duurder dan T-shirts die gemaakt zijn uit één geheel.

3. Dichtheid bepaalt kwaliteit

De dichtheid bepaalt de kwaliteit van een T-shirt. ‘Dichtheid’ wordt uitgedrukt in ‘singles’: hoe meer de vezels zijn gedraaid tijdens het spinproces, hoe zachter een T-shirt aanvoelt. Goedkopere T-shirts hebben 18 tot 20 singles; duurdere en betere kwaliteit T-shirts beginnen vanaf 30 singles.  

Dikwijls wordt aangenomen dat het gewicht van een T-shirt (uitgedrukt in gram per vierkante meter) bepalend is voor de kwaliteit: dat is niet juist. Een licht T-shirt kan wel degelijk van een betere kwaliteit zijn dan een zwaarder T-shirt.

Gewicht zegt meer iets over de wijze waarop je het T-shirt draagt: binnen of buiten, bij warm of koud weer.

4. Pasvorm

Er zijn verschillende benamingen voor pasvormen, die ook nog eens als synoniemen van elkaar worden gebruikt. Hieronder de meest voorkomende pasvormbenamingen.

Classic/traditional/natural/straight fit

Deze T-shirts zijn geschikt voor elk lichaamstype omdat ze bij de schouders en de taille ruimer gesneden zijn en toch de V-vorm van het lichaam aanhouden. Daardoor zijn ze ook uitermate geschikt voor alledaags gebruik.

Regular/loose fit

Ook Regular/loose fit T-shirts zijn geschikt voor elk lichaamstype, zowel voor mannen als vrouwen. Het verschil met de Classic fit modellen is dat Regular fit T-shirts recht gesneden zijn, dat wil zeggen dat ze niet de V-vorm van het lichaam aanhouden maar zowel bij de borst als de taille evenwijdig zijn.

Vergelijking Classic en Regular fit
  • Beiden geschikt voor elk lichaamstype
  • Beiden zowel voor mannen als vrouwen (uniseks)
  • Classic gesneden in V-vorm
  • Regular recht gesneden
  • Classic zit iets ruimer dan Regular en heeft meer ventilatie
  • Geen stretch
Modern/slim fit

Deze stretch T-shirts sluiten nauwer aan en zijn daarom vooral geschikt voor slankere en/of sportieve lichamen. Ze hanteren de V-vorm van het lichaam waarbij de mouwen zodanig gesneden zijn, dat armspieren goed zichtbaar zijn. Ook geschikt voor uitgaan.